06 September, 2009

IBUBAPA PELATIH (BHGN 1)

***************************************
Semua dari kita pernah menyaksikannya
Separuh dari kita pernah memainkannya
Suku dari kita pernah membaca mengenainya
Dan yang paling istimewa adalah mereka yang berjasa ...
tetapi tidak bercakap mengenainya
***************************************

Tugas kita sebagai ibubapa pelatih CIMB-YFA Bintang Muda adalah untuk menyokong, membimbing dan mengembangkan sifat kecintaan dan keseronokan sukan hebat ini kepada anak anak kita.

Secara amnya, pengaruh paling kuat dalam kehidupan kanak kanak adalah ibubapa mereka dan kebanyakan pelatih CIMB-YFA Bintang Muda didorong oleh minat mendalam ibubapa mereka dalam sukan bolasepak.

Sebagai permulaan, ingin diperjelaskan bahawa perkara paling utama menjadi ibubapa pelatih CIMB-YFA Bintang Muda bukanlah kerana anda pernah mewakili Malaysia dalam sukan bolasepak ataupun kerana anda tanpa gagal menonton setiap perlawanan yang disiarkan secara langsung dikaca televisyen.

Sebenarnya sebagai ibubapa pelatih CIMB-YFA, sokongan, dorongan serta memberi semangat adalah paling utama.

Pada sesetengah ibubapa pelatih CIMB-YFA Bintang Muda, aspek sokongan, dorongan dan memberi semangat berlaku semasa anak anak menjalani latihan atau perlawanan. Sesetengahnya pula secara sukarela membawa minuman atau makanan malah ada juga yang mula menjinakkan diri sebagai penolong jurulatih. Walau apapun yang anda lakukan, pastikan ianya tidak membosankan serta menarik minat anda.

Anda mungkin pernah mejadi pemain, jurulatih, pengadil dan juga peminat. Tetapi harus diingat bahawa kini anda adalah ibubapa pelatih CIMB-YFA Bintang Muda dan anda boleh menjadi seorang:
 1. Jurulatih
 2. Mentor
 3. Pemandu
 4. Kaunselor
 5. Pasukan sorak
 6. Pegawai perubatan
 7. Penyedia makanan ringan
 8. Jurucakap
 9. Pengumpul bola
 10. Pembawa air/ais
 11. dan lain lain lagi ...
Perhatikan senarai tugasan di atas dan fikirkan bagaimana anda boleh membantu kerana tiba pada masanya, bantuan anda akan diminta.

Tugas sebagai ibubapa pelatih CIMB-YFA Bintang Muda memerlukan pengorbanan masa, tenaga dan wang ringgit. Kadang-kadang juga ianya sangat mencabar dan kadangkala terasa seperti tidak dihargai sepenuhnya. Tetapi pada masa yang sama ia juga boleh mendatangkan keseronokan serta pengalaman yang paling bernilai dalam hidup anda.

Jadi ... apa tunggu lagi ... jadilah ibubapa pelatih CIMB-YFA Bintang Muda yang menyokong, mendorong dan memberi semangat kepada anak anda!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...